■ 刊行論文
原著
|
1.
|
Yu T, Oguma Y, Asakura K, Abe Y, Arai Y:
Relationship between dietary patterns and physical performance in the very old population: A cross-sectional study from the Kawasaki Aging and Wellbeing Project.
Public health nutrition
26
(6)
:1163
-1171
, 2023
|
2.
|
藤原 綾, 朝倉 敬子, 佐々木 敏:
日本における糖類基準値の策定上・活用上の課題 諸外国の摂取基準と日本の現状をふまえて.
栄養学雑誌
81
(6)
:349
-358
, 2023
|
3.
|
Kurata H, Meguro S, Abe Y, Sasaki T, Asakura K, Arai Y, Itoh H.:
Dietary protein intake and all-cause mortality: results from The Kawasaki Aging and Wellbeing Project.
BMC geriatrics
23
(1)
:479
, 2023
|
4.
|
Sachie Mori , Keiko Asakura , Satoshi Sasaki , Yuji Nishiwaki:
Misreporting of height and weight by primary school children in Japan: a cross-sectional study on individual and environmental determinants.
BMC public health
23
(1)
:775
, 2023
|
5.
|
Yoshida A, Asakura K, Imamura H, Mori S, Sugimoto M, Michikawa T, Nishiwaki Y.:
Relationship between working hours and sleep quality with consideration to effect modification by work style: a community-based cross-sectional study.
Environmental Health and Preventive Medicine
:19
, 2024
|
6.
|
Shinozaki N, Murakami K, Yuan X, Tajima R, Matsumoto M, Asakura K, Masayasu S, Sasaki S.:
The association of highly processed food consumption with food choice values and food literacy in Japanese adults: a nationwide cross-sectional study.
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity
20
(1)
:143
, 2023
|
7.
|
Shinozaki N, Murakami K, Asakura K, Masayasu S, Sasaki S.:
Consumption of highly processed foods in relation to overall diet quality among Japanese adults: a nationwide study.
Public health nutrition
26
(9)
:1784
-1797
, 2023
|
8.
|
Takeuchi T, Hashimoto K, Koyama A, Asakura K, Hashizume M.:
Sex differences in the association between smoking and central sensitization: A cross-sectional study.
Tobacco Induced Diseases
21
:172
, 2023
|
|
■ 学会発表
国内学会
|
1.
|
吉田彩 、朝倉敬子、今村晴彦、森幸恵、道川武紘、杉本南 、西脇祐司:
都内在住の就業者における家族構成と睡眠の質の関連.
第94回日本衛生学会学術総会,
鹿児島,
2024/03
|
2.
|
森幸恵 、朝倉敬子 、今村晴彦 、道川武紘 、杉本南 、吉田彩 、西脇祐司:
食事にかける時間と食品摂取量との関連.
第94回日本衛生学会学術総会,
鹿児島,
2024/03
|
3.
|
朝倉敬子:
必須栄養素としての金属:摂取の実態と課題について.
第94回日本衛生学会学術総会,
鹿児島,
2024/03
|
4.
|
◎杉本南, 朝倉敬子, 森幸恵, 篠崎奈々, 村上健太郎, 今村晴彦, 西脇祐司:
日本人就労者の朝・昼・夕食・間食のエネルギー配分と食事の質およびBody mass indexとの関連.
第34回日本疫学会学術総会,
びわ湖大津プリンスホテル、滋賀県,
2024/02
|
5.
|
森幸恵 、朝倉敬子 、今村晴彦 、道川武紘 、杉本南 、吉田彩 、西脇祐司:
肥満に関連するのは、食べる速さか食事にかける時間か.
第34回日本疫学会学術総会,
滋賀,
2024/02
|
6.
|
吉田彩 、朝倉敬子、今村晴彦、森幸恵、道川武紘、杉本南 、西脇祐司:
就業時間長と睡眠の質の関連:退勤時刻による関連修飾の年代間差について.
第82回日本公衆衛生学会学術総会,
つくば,
2023/10
|
7.
|
森幸恵 、朝倉敬子 、今村晴彦、道川武紘 、杉本南、吉田彩、西脇祐司:
食事にかける時間(食事時間)に関連する生活環境因子の検討.
第82回日本公衆衛生学会総会,
つくば,
2023/10
|
8.
|
◎杉本南,朝倉敬子,森幸恵,篠崎奈々,村上健太郎,今村晴彦,西脇 祐司:
日本人の就労者が摂取する昼食の栄養学的特徴.
第70回日本栄養改善学会学術総会,
名古屋,
2023/09
|
9.
|
藤原綾,朝倉敬子,佐々木敏:
日本人の食事摂取基準における糖類基準値の策定上・活用上の課題―諸外国の摂取基準と日本の現状をふまえて.
第70回日本栄養改善学会学術総会,
名古屋,
2023/09
|
10.
|
◎竹内武昭†, 橋本和明†, 小山明子†, 村崎舞耶†, 中村祐三†, 朝倉敬子†, 端詰勝敬†:
心身症患者の中枢性感作、うつ、不安、身体症状の特徴 −精神疾患との比較−.
第64回日本心身医学会総会ならびに学術講演会,
横浜, 日本,
2023/07
|
|